Zwangerschapskwaaltjes - Zwangerschap

Zwangerschapskwaaltjes

0

Zwangerschapskwaaltjes

Elke zwangere vrouw krijgt er mee te maken: de beruchte zwangerschapskwaaltjes. De zwangerschapskwaaltjes die voor kunnen komen, zijn vrij onschuldig van aard maar kunnen wel erg vervelend zijn.

Lees welke zwangerschapskwaaltjes er kunnen optreden en wat je er eventueel tegen kunt doen.

Aambeien

Tegen het einde van de zwangerschap of na de bevalling kunnen gezwollen aders in en rond de anus ontstaan. Dit noemt men aambeien.

Normaal gezien verdwijnen aambeien vanzelf. Eet niet te veel gekruid voedsel en probeer hard drukken tijdens de stoelgang te vermijden. Behandel de aambeien met een zalf die een onstekingsremmende en pijnstillende werking heeft. Deze is te koop bij de apotheek.

Vermoeidheid

Vooral de eerste maanden van de zwangerschap slaat de vermoeidheid toe. Dit is te wijten aan de veranderingen in het lichaam. Geef toe aan de vermoeidheid en rust zo veel mogelijk uit.

Vaker moeten plassen

Onder invloed van hormonen kun je het gevoel hebben dat je vaker moet plassen. Soms is de blaas nog niet eens vol. Hier valt weinig aan te doen. Als je een branderig gevoel tijdens het plassen opmerkt, neem dan even contact op met de huisarts. Je hebt wellicht een blaasontsteking die behandeld moet worden.

Veel witte afscheiding

Door de hormonenproductie kun je meer last hebben van vaginale afscheiding. Als het gepaard gaat met jeuk en een branderig gevoel, dan heb je waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie. Gebruik geen inlegkruisjes en was je vagina met lauwwarm water, zonder zeep.

Brandend maagzuur

Door de steeds groter wordende baarmoeder, komt de maag wat in de verdrukking en komt het maagzuur makkelijker in de slokdarm terecht. Vermijd te pikant voedsel, rauwkost, te veel vet, koffie en frisdranken met prik. Leg je bovenlijf wat hoger in bed. Mocht dit niet helpen, kun je altijd een medicijn zoals gaviscon gebruiken tegen brandend maagzuur.

Constipatie

Progesteron, een hormoon dat tijdens de zwangerschap erg actief is, zorgt ervoor dat de darmen minder goed functioneren en daardoor kan constipatie optreden. Probeer veel magnesium-rijk mineraalwater te drinken, eet veel salades en groene groenten. Na het opstaan een glas lauw water drinken wil ook nog wel eens helpen. Je kunt altijd zetpillen tegen constipatie gebruiken indien je veel last blijft houden.

Jeuk

Aan het einde van de zwangerschap komt jeuk vaak voor. De ene dag kan er echter meer jeuk optreden dan de andere dag. Vermijd geparfumeerde verzorgingsproducten. Als de jeuk zeer ernstig is, neem dan contact op met de huisarts. Een leveronderzoek kan noodzakelijk zijn.

Misselijkheid

Vanaf het prille begin van de zwangerschap tot en met het einde van de 3e maand kan misselijkheid optreden. Sta ‘s morgens niet te snel op. Probeer iets te eten voordat je opstaat. Drink veel en en eet niet te zware maaltijden.

Tandvlees- en neusbloedingen

Tijdens de zwangerschap is je lichaam veel beter doorbloed. Daardoor kunnen er makkelijk tandvlees- en neusbloedingen ontstaan. Poets je tanden voorzichtig met een zachte tandenborstel.

Krampen

‘s Nachts kun je wakker worden van vervelende krampen in de voeten en kuiten. Als je hier veel last van hebt, leg je voeten dan iets hoger dan de rest van je lijf. Slik extra magnesium en vitamine B6 om de krampen te verminderen.

Gezwollen en pijnlijke borsten

De eerste maanden hebben de meeste vrouwen last van gevoelige of pijnlijke borsten. Hier is weinig tegen te doen.

Slecht slapen

Aan het eind van de zwangerschap kun je soms slecht slapen of moeilijker in slaap komen. De baby beweegt steeds meer en houdt je wakker. Drink voor het slapen gaan een kruidenthee en probeer ontspannen je bed in te gaan.

Zweten

Onder invloed van hormonen kun je meer gaan transpireren. Een extra wasbeurt kan helpen om vervelende luchtjes te voorkomen.

Speekselvorming

Voornamelijk aan het eind van de zwangerschap kun je overmatige speekselproductie hebben. Vaak slikken of het uitspugen is de enige remedie. Na de bevalling verminderd dit weer.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie