Pijnbestrijding tijdens de bevalling – een overzicht
bevallingspijn
Veel vrouwen hebben angst om teveel pijn te hebben tijdens de bevalling. Gelukkig kun je zelf veel doen om de bevalling wél iets aangenamer te laten verlopen.
Er bestaan diverse manieren van pijnbestrijding tijdens de bevalling, variërend van methoden die de scherpe kantjes eraf halen of een verdoving waarbij je bijna helemaal geen pijn meer voelt. Hier een overzicht.
Lachgas
Lachgas is een mengsel van distikstofoxide en zuurstof en wordt ingeademd via een masker. Het heeft effect op de pijnsignalen naar de hersenen.
Eens dat je het ingeademd hebt, begint het direct te werken: je wordt doezelig en daardoor voel je de scherpe pijn niet meer zo.
Lachgas wordt steeds net voor een wee toegediend en de toediening stopt als de wee voorbij is. Op dit moment wordt lachgas alleen toegediend in ziekenhuizen, maar lang niet in alle.
Dit komt omdat de chronische blootstelling aan lachgas gevaarlijk is voor de verloskundige en ziekenhuispersoneel.
Alleen in ziekenhuizen die over een wettelijk verplichte afzuiginstallatie beschikken om hun medewerkers te beschermen, kun je lachgas krijgen tijdens de bevalling.
Pethidine prik
Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, kun je op elk moment tijdens de ontsluitingsfase om een Pethidine prik vragen.
Dit is een medicijn met een sterke pijnstillende werking en wordt gegeven in de bil of in het bovenbeen. Na ongeveer een minuut of vijftien wordt de pijn van de weeën minder en kun je je wat beter ontspannen.
Je moet wel in bed blijven liggen. Pethidine werkt 2 tot 4 uur. Zoals elk medicijn heeft Pethidine mogelijke bijwerkingen. Je baby kan er wat suf en minder beweeglijk van worden.
Infuus met Remifentanil
Deze pijnstiller dat via een infuus toegediend wordt, lijkt wel wat op morfine. Het wordt regelmatig gebruikt tijdens operaties, maar tijdens bevallingen is het vrij nieuw.
Daarom is het nog steeds niet officieel geregistreerd als pijnstiller voor dit doeleinde. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat Remifentanil veilig gebruikt, mits mama en baby onder goede controle staan.
Remifentanil maakt de pijn die de weeën veroorzaken draaglijker. Remifentanil kan alleen gebruikt worden als je bevalt in het ziekenhuis. En niet ieder ziekenhuis heeft remifentanil in zijn pijnbestrijding assortiment.
Ruggenprik
Van alle soorten pijnbestrijding tijdens de bevalling is de ruggenprik de meest effectieve. Alle andere manieren halen de scherpe kanten van de pijn af, maar bij een ruggenprik voel je (bijna) helemaal geen pijn meer.
Met een naald wordt er in de epidurale ruimte geprikt. Op die plek wordt een dunne katheter achtergelaten waardoor elke keer een kleine hoeveelheid pijnstillend medicijn in de epidurale ruimte komt.
De ruggenprik wordt alleen uitgevoerd in het ziekenhuis. Bespreek met je verloskundige als je graag een ruggenprik wilt, want niet in elk ziekenhuis is een anesthesist beschikbaar als je ‘s avonds of in het weekend bevalt. Zij kan je dan informeren over de mogelijkheden in het ziekenhuis van jouw keuze.
GeboorteTens
Een GeboorteTENS (Transcutane Elektro Neuro Stimulatie) is een apparaatje ongeveer zo groot als een gsm. Het wordt gebruikt om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.
Aan beide kanten van de ruggenwervel plak je vier elektroden. De elektroden geven een tinteling af en onderbreekt de pijnprikkels die naar de hersenen gestuurd worden.
Via een handschakelaar kun je het niveau van de tintelingen verlagen of verhogen.
De GeboorteTens kun je zowel gebruiken bij een thuisbevalling als een ziekenhuisbevalling en wordt door veel ziektekostenverzekeringen vergoed. Misschien heeft je verloskundige er zelfs wel een die je mag gebruiken.