Alles over flesvoeding geven - Zwangerschap

Alles over flesvoeding geven

0

Ik wil mijn baby flesvoeding geven

Je hebt gekozen om je baby flesvoeding te gaan geven, of misschien ben je nog aan het twijfelen tussen borstvoeding en flesvoeding.

Flesvoeding geven is heel erg praktisch en je partner kan je daar goed bij helpen! De samenstelling van de melk die tegenwoordig voor baby’s gemaakt wordt, komt steeds meer in de buurt van echte moedermelk.

Een pasgeboren baby krijgt melk die aangepast is aan zijn leeftijd. De hoeveelheid flesvoeding die hij krijgt, vermeerderd elke dag en verloopt in de eerste week volgens onderstaand schema:

  • Dag 1 Flesje van 10 ml
  • Dag 2 Flesje van 20 ml
  • Dag 3 Flesje van 30 ml
  • Dag 4 Flesje van 40 ml
  • Dag 5 Flesje van 50 ml
  • Dag 6 Flesje van 60 ml
  • Dag 7 Flesje van 70 ml

Eerste voeding

De allereerste voeding geef je zo’n twee tot zes uur na de geboorte. Je baby zal vanaf dan zo elke 3 tot 4 uur om een flesje ‘vragen’.

De hoeveelheid flesvoeding na de eerste week is afhankelijk van het gewicht. Als basis wordt hier 150 ml per kilogram gewicht per dag voor gerekend, maar niet elke baby is hetzelfde.

De ene baby zal dat te weinig vinden en voor de andere baby is dit juist weer te veel. Je kindje zal zelf wel aangeven hoeveel hij nodig heeft. Kan hij zijn flesje niet op, is dat geen probleem. Een volgende voeding zal hij wel weer wat meer drinken. Bewaar de restjes melk niet. Opgewarmde voeding die langer dan een uur staat, is niet meer goed!

Welk merk moet ik geven?

Er zijn verschillende merken flesvoeding op de markt en je bent dan ook vrij om te kiezen. Een pasgeboren baby start met de standaard melk.

Als je eenmaal een bepaald merk hebt gekozen, verander dan niet meer. Elke verandering kan weerslag hebben op de darmpjes van de baby.

Als je opmerkt dat je kindje slecht reageert op de melk en bijvoorbeeld uitslag ontwikkelt of veel spuugt, zou je in overleg met de huisarts of de wijkverpleegkundige kunnen overstappen naar speciaal aangepaste melk.

De fles klaarmaken

Als je de fles voor je baby klaar maakt, is het de regel dat je zeer hygiënisch te werk gaat. Doe je dit niet, dan riskeer je dat je kindje ziek wordt.

Was altijd je handen voordat je het flesje begint klaar te maken. De fles en speen moet wel gesteriliseerd zijn.

Je vult het flesje met koud (kraan)water en warmt op in de magnetron. De speen, afsluitring en dop mogen niet in de magnetron!

Voeg de hoeveelheid poeder toe dat op de doos vermeld staat, sluit de fles en schud hem goed door. Controleer altijd de temperatuur door een beetje melk op de binnenkant van je pols te laten druppelen.

Als je niets voelt, is de melk op lichaamstemperatuur en klaar om aan je baby gegeven te worden.

Voorraad flesvoeding

Flesvoeding blijft 8 uur houdbaar in de koelkast op een temperatuur van maximaal 4 graden. Als je het makkelijk vindt, kun je een voorraadje aanleggen.

Om geen voeding weg te moeten gooien, bereken je van te voren hoeveel voeding je baby nodig heeft in deze 8 uur tijd.

In tegenstelling tot het à la minute klaarmaken van het flesje waarbij je gewoon koud kraanwater gebruikt, moet je nu het kraanwater eerst koken en af laten koelen. Een tip: doe de klaargemaakte voeding alvast in flesjes, zodat je alleen de fles nog maar uit de koelkast hoeft te halen en op te warmen.

De fles geven

Zorg dat je zelf gemakkelijk zit en dat je baby half rechtop zit. Breng de fles naar zijn mondje en duw zachtjes de speen tegen zijn lipjes.

Je zult zien dat hij vanzelf toehapt. Hou het flesje schuin en zorg dat de speen voortdurend met melk gevuld is. Anders hapt je baby lucht en dit kan tot vervelende darmkrampjes leiden.

Stop halverwege even, zodat je je baby een boertje kan laten. Dit boertje ontsnapt het makkelijkst wanneer je hem even rechtop tegen je aan houdt, zodat hij over je schouder naar achteren kijkt.

Wrijf daarbij zachtjes over het ruggetje of geef er hele zachte klopjes op. Vergeet geen spuugdoekje op je schouder te leggen, want er kan wel eens iets meekomen!

Met de baby op stap

Buiten de koelkast is klaargemaakte melk maximaal één uur houdbaar. Om deze reden is het afgeraden om de voeding thuis al klaar te maken als je van plan bent om met je baby op stap te gaan.

Als je ergens naar toe gaat waar geen magnetron in de buurt is, neem dan een thermosfles mee met gekookt water en een apart flesje met koud water.

Je mengt het warme water met het koude om zo de juiste temperatuur te verkrijgen. Tegenwoordig bestaan er ook flessenverwarmers voor in de auto of een flessenverwarmer zonder elektriciteit.

In plaats van onhandig te doen met een doosje melkpoeder een een maatschepje, kun je een poedertorentje gebruiken.

Thuis doe je er de juiste hoeveelheden melkpoeder in en vervolgens hoef je het poeder alleen maar in de fles te strooien. Kant en klaar melk is in dit geval ook erg gemakkelijk.

Wel is de prijs een nadeel. Een pakje kant en klaar melk is toch een stuk duurder dan de kostprijs van een klaargemaakt flesje poedermelk.

Delen.

Over de schrijver

Geef uw reactie