Toxoplasmose – Symptomen en Behandeling - Zwangerschap

Toxoplasmose – Symptomen en Behandeling

0

Toxoplasmose – Symptomen en Behandeling

De parasiet Toxoplasmose gondii is verantwoordelijk voor Toxoplasmose. Deze bevindt zich meestal in rauw vlees, alsook in de stoelgang van katten. Wie het reeds gehad heeft, heeft reeds de nodige antistoffen opgebouwd in haar lichaam, om zich te beschermen tegen deze infectie.

Sommigen hebben de bescherming zelfs al, zonder te beseffen dat ze de infectie gehad hebben. Nu, toch moeten we voorzichtig zijn. Het blijkt dat 45% van alle zwangere vrouwen toch niet over de nodige antistoffen tegen toxoplasmose beschikken.

Wie deze parasiet heeft, moet meteen in behandeling. Voor jou is er op zich geen gevaar, maar het brengt wel ja baby in gevaar. Ga daarom zeker naar je arts, en vraag om raad.

Symptomen Toxoplasmose

Wat zijn de symptomen van Toxoplasmose? Net zoals bij andere ziektes zijn deze niet altijd even merkbaar, of amper aanwezig. Volgende symtonen kunen er op wijzen dat je toxoplasmose hebt:

  • Koorts;
  • Aanhoudende vermoeidheid;
  • Lusteloosheid;
  • Opgezette klieren.
  • Wanneer je één van deze symptomen opmerkt, ga je best even langs bij je arts. Deze zal je met raad en daad bijstaan.

Toxoplasmose tijdens je zwangerschap

Via je moederkoek ben je in staat toxoplasmose door te geven aan je kindje. Daardoor kan je baby geïnfecteerd worden, en loopt hij natuurlijk gevaar. Vooral tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kan er veel schade toegebracht worden. Een miskraam kan dan zelfs voorkomen.

De kans dat je dit doorgeeft tijdens deze periode is 15%, ofwel 1,5 op 10. De schade is minder erg, wanneer de infectie na 4 maand zwangerschap overgedragen wordt. De kans dat je baby in deze fase geïnfecteerd geraakt is groter, met name 60% (zes op de tien).

De gevolgen hangen af van waar de parasiet toeslaat, dit kan een oog-beschadiging veroorzaken, maar evengoed een hersenafwijking. Deze ziekte kan tevens ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Wist je overigens dat het goed is je baby’s gehoor te testen op vroege leeftijd?

Oorzaak Toxoplasmose?

De oorzaak van Toxoplasmose ligt enerzijds bij katten, anderzijds bij het eten van rauw vlees. Sowieso kun je enkel besmet worden via de mond. De kat draagt deze parasiet steeds met zich mee. Vooral bij jonge katten, komt dit mee met hun uitwerpselen.

Kuis je bijvoorbeeld de kattenbak uit en je wast daarna je handen niet, krijgt de parasiet de kans om toegang te krijgen tot je lichaam; Eet je rauw vlees, denk hierbij aan rauw koeien-, schapen-, of varkensvlees dat besmet en niet goed gekookt of gebraden is, dan is de kans er ook om toxoplasmose op te lopen.

Antistoffen en Behandeling Toxoplasmose

In het begin van je zwangerschap kan de gynaecoloog of vroedvrouw nagaan of je immuun bent voor deze parasiet. Dit gebeurd door het afnemen van een bloedonderzoek. Twijfel niet om hier om te vragen. Heb je genoeg antistoffen, dan dreigt er geen gevaar voor je baby.

Ben je niet immuun, en loop je de infectie alsnog op, dan kan men dit aan de hand van een vruchtwaterpunctie controleren. Het is belangrijk meteen de behandeling in te zetten, en dus niet de eventuele resultaten af te wachten.

De arts zal je meteen antibiotica voorschrijven om de schade bij je baby zo klein mogelijk te maken.

Omdat de infectie veroorzaakt wordt door een parasiet, is het onmogelijk je er tegen te vaccineren. Enkel je lichaam kan de nodige antistoffen aanmaken. Het is belangrijk tijdens je zwangerschap deze infectie te voorkomen.

Toxoplasmose voorkomen

Uiteraard geven we je graag wat advies mee, over wat je best niet doet tijdens je zwangerschap.

Eet geen rauw vlees;

  • Vermijd alle rauwe eetwaren van dierlijke afkomst: geen rauwe eieren, geen rauwe melk,… Indien de voedingswaren gepasteuriseerd zijn, is er geen gevaar;
  • Reinig grondig het keukengerei wanneer het in contact met rauw vlees is geweest;
  • Was je groenten (4 tot 5 keer) en was of schil het fruit dat je wilt eten;
  • Indien je in contact gekomen bent met een poes, zorg dan dat je nadien goed je handen wast;
  • De kattenbak reinigen laat je best over aan je partner of iemand anders. Moet jij dit toch doen, draag degelijke wegwerphandschoenen;
  • Het dragen van wegwerphandschoenen geldt ook wanneer je in de tuin werkt. Vermijd hierbij zeker hand-mond contact en zorg voor een goede handhygiëne.
  • Mocht je twijfels hebben of je Toxoplasmose hebt, neem dan per direct contact op met je arts, zodat hij meteen de behandeling kan starten! Heb jij reeds Toxoplasmose gehad? Of vermoed je de infectie opgelopen te hebben?
Delen.

Over de schrijver

Reageren niet mogelijk.